En iyi Link Kısaltma Servisleri

| |

shorturl,kısaurl,link kısaltma
Twitter, FriendFeed, Facebook vb. gibi sosyal ağların kullanımı azımsanmayacak derecede yagınlaştı. Bu yaygınlaşmanın sonucunda da bazı ihtiyaçlar doğdu.

Sosyal paylaşım sitelerinde kullanıcılar birbirlerine beğendikleri bir makalenin, videonun veya fotoğrafın bağlantı linkini göndermek isterler. Sosyal paylaşım sitelerinin çoğunda karakter sınırlaması olduğundan gönderilecek bağlantı linkinin uzun olması sorun yaratabiliyor. Bu durumda ya peş peşe birkaç mesaj yazmak zorunda kalmamak için internetin nimetlerinden yararlanmak gerekir.

Paylaşmak istediğiniz uzun bağlantı linklerini kısaltmak için çeşitli servisler bulunmakta, şu sıralar en gözde link kısaltma servislerine bir göz atalım.

Bit.ly, şuan link kısaltma servisleri arasında en fazla kullanılan bu site diyebilirim. En fazla kullanıma sahip olmasının en büyük nedeni Firefox eklentilerinden TwitterFox'un linkleri bu sitenin api'si ile oluşturması diye düşünüyorum. Görsellik yönünden bit.ly sitesi çok güzel... Kısa link oluşturduktan ve arkadaşlarınızla paylaştıktan sonra bit.ly sitesinde paylaştığınız link ile ilgili istetistiki bilgileri görebilirsiniz.

Tr.im, bit.ly ile benzer özelliklere sahip bir link kısaltma servisidir. Arayüz kullanım açısından başarılı denilebilir. Firefox için bir eklentisi bulunmakta fakat bu eklenti çok kullanışlı değil. bit.ly servisinde olduğu gibi link kısaltma işleminden sonra istetistiki bilgileri görebilirsiniz.

Tinyurl, Arayüz olarak bit.ly ve tr.im kadar kullanışlı olmasa da kullanım olarak iki servis ile benzer özelliklere sahip. Firefox için kullanışlı bir eklentisi olmasına karşın henüz Firefox 3.5 sürümünü desteklemiyor.

Kısaurl. Türkçe yayın yapan bir link kısaltma servisidir. Çoklu link kısaltma hizmeti vermektedir. Ayrıca masaüstünde çalıştırılabilir bir yazılımı var. Bu yazılım yardımıyla tarayıcıdan giriş yapmadan direkt olarak masaüstünden link kısaltabilirsiniz. Kısalttığınız linke şifre koyarak sadece şifreyi verdiğiniz kişilerin bağlantıya ulaşmasınıda sağlayabilirsiniz.

Zipmyurl Kısaurl servisinde olduğu gibi oluşturduğunuz liklere şifre koyabilirsiniz. Arayüz olarak web 2.0 tarzı kullanılmış. Başarılı bir link kısaltma servisidir.