İntenetin Omuriliği Marro.ws ile Şekilleniyor!..

| |

İnternet dipsiz bir kuyu mudur? Yoksa bilgiye her an ulaşılabilecek derin bir ansiklopedi midir? İnternet kişilerin kullanım şekline göre hem dipsiz bir kuyu hem de derin bir ansiklopedi olabilir. Ülkemizde ne yazık ki internet kullanımının en fazla eğilim gösterdiği alan Facebook vb. sosyal mecralarda veya şiddet içerikli online oyunlardır. Bu kanıya nereden ulaştınız diye sorarsanız ben bir öğretmenim ve öğrencilerimizin çoğu bu şekilde diyebilirim. Sadece öğrenciler değil çevrenizde bilgisayar kullanan kişilere internette neler yapıyorsunuz hangi özelliklerini kullanıyorsunuz diye sorarsanız ne demek istediğimi kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Ülkemizde internet kullanım eğilimi bahsettiğim yönde olmasına rağmen dünya çapında projelerde üretilmiyor değil. Bu projelerden bir tanesi de Marro.ws servisidir.

Marro.ws Nedir?

marrows,marro,internet tool,clipping tool
Marro.ws için geniş çaplı sosyal hizmet aracı tanımlamasını yapabiliriz. İlk olarak Marro.ws nin kurucularından bahsedelim. Marro.ws Ali Rıza BABAOĞLAN (http://www.impreda.com/) ve Aykut KARAALİOĞLU (http://www.aykutkaraalioglu.com/) nun geliştirdiği bir servistir. Bu projeyi ilk olarak İtalya'da düzenlenen NEXT 09 INTERNET CONFERENCE (Next 09 İnternet Konferansı) da gün yüzüne çıkartmışlar. Çokta iyi etmişler.



Bu servisin kullanım amacı internet üzerinde gezinirken saklamak istediğiniz makale, doküman vb. içerikleri saklamaktır. Burada şunu belirtmeliyim ki internet üzerinde del.ico.us/digg.com gibi yer imlerini saklayabildiğiniz servisler ile marro.ws servisini ayrı bir yere koyalım. Yer imlerinizi sakladığınız servislerde beğendiğiniz yazının bağlantı linki ve kısa bir not ekleyebilirken, marro.ws servisi ile bunlardan çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz.

marrows,marro,internet tool,clipping tool

Marro.ws servisi beğendiğiniz yazının tamamını kopyalayıp saklamanıza izin veriyor.Yazı içinde bulunan resimler, bağlantılar da aynen korunuyor. Ben çok fazla yazı saklarım daha sonra bunların arasında kaybolurum diye düşünüyorsanız yanlış düşünüyorsunuz derim. Sakladığınız yazılarınıza etiket ekleyebiliyorsunuz. Böylece daha sonra erişmek istediğiniz bilgiye daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. En alta yazıyı aldığınız sayfanın bağlantısı ekleniyor. Tabi servis bu kadar ile de kalmıyor. Marro.ws de sakladığınız verileri isterseniz çeşitli formatlarda bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Sakladığınız bir yazıyı bilgisayarınıza PDF, TXT, HTML veya DOC formatında indirebiliyorsunuz. Böylece bilgisayarınızda da güzel bir arşivleme yapabilirsiniz.

Servisin bir diğer özelliği ise gittikçe gelişen kullanışlılığı artan bir yapıda olması ve en büyük özelliği ise yapımcılarının Türk olması…

Bu servis ile sakladığınız yazılarınızın bağlantı linki http://marro.ws/18H gibi kısa bir link oluyor. Ama servisin bir diğer özelliği Alias! sayesinde bizler yazıyı kaydederken kendi kısa linkimizi belirtebiliyoruz. http://marro.ws/youtube-giris-yontemleri örneğinde olduğu gibi…

marrows,marro,internet tool,clipping tool

Marro.ws servisini daha kolay kullanabilmeniz için bazı eklentiler sunulmuş. Firefox ve İnternet Explorer için ayrı eklentileri bulunmakta diğer tarayıcılar için ise Bookmarklet bulunmaktadır. Servisin ikinci versiyonunda eklenen yeni özelliklerden site sayacı ve sosyal widget aracını blogunuza yerleştirebilirsiniz. Site sayacını blogunuza yerleştirdiğinizde blogunuzda ki yazıların kaç kere saklandığını görebilirsiniz. Sosyal widget aracını ekleyerek te Marro.ws profilinizi blog ziyaretçileriniz ile paylaşabilirsiniz.

TheNextWeb 2009 da Marro.ws ile ilgili yer verilen yazıya buradan ulaşabilirisiniz. Marro.ws yi nasıl kullanacağınız ile ilgili bilgi almak için Spaksu’nun hazırlamış olduğu makaleye göz atabilirsiniz.

Marro.ws ile ilgili gelişmeleri zaman zaman blogumda yayınlayacağım. Marro.ws ekibine başarılarının devamını dilerim.

Not : Bu yazı Tevatur Aylık Düşünce Dergisi için özel olarak yazılmıştır. Tavatur Aylık Düşünce Dergisi'nin ilk sayısına buradan ulaşabilirsiniz. Tevatür Dergisi aylık yayımlanan düşünce dergisidir. Farklı düşüncede ki yazarların aynı sayfalarda, üslubunu bozmadan yazabileceğini göstermek için yayımlanan dergiyi Pdf, flash veya HTML formatlarında okuyabilirsiniz.