Virtualbox'ta Windows7 ve Pardus 2009 incelemesi

| |

Pardus 2009 ve Windows 7'nin VirtualBox Sanal Bilgisayar Performansları

Yazıma öncelikle Virtualbox programının ne işe yaradığından bahsederek başlayayım. Virtualbox programı işletim sisteminize kurabileceğiniz bir yazılımdır. Bu yazılımı diğer yazılımlardan farklı kılan virtualbox programı ile işletim sisteminizin içinde kendinize farklı işletim sistemleri denemenize imkan sağlamasıdır. Bunu gerçekleştiriken de gerçek işletim sisteminize hiçbir zararı olmamasıdır.

virtualboxŞöyle örnek vereyim; bilgisayarınıza Windows Xp işletim sistemini kurdunuz. Bu sisteme herhangi bir zarar vermeden Microsoft’un yeni çıkarttığı işletim sistemi Windows 7’yi de deneme amaçlı kurmak istiyorsunuz, işte burada devreye virtualbox yazılımı devreye giriyor. Virtualbox yazılımını bilgisayarınıza kurduktan sonra dil tercihleri arasında Türkçe desteğide olduğundan kullanımda çok fazla zorluk çekmeyeceksiniz. Ama yinede acemi kullanıcılar için ilk başlarda virtualbox ile sanal işletim sistemi yaratmada sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunun içinde en kısa zamanda hem yazılı hemde video anlatım destekli bir makale hazırlamayı düşünüyorum. Aslında daha önce bir forum sitesi için virtualbox programının kurulumu ve kullanımı ile ilgili resimli ve yazılı anlatım yapmıştım. Ama bu anlatım forum sitesinin atıl duruma düşmesi nedeniyle kullanımdan kalktı. Bilgisayarımda yedekleri bulunmakta fakat ben hem virtualbox programının güncel versiyonu üzerinden hemde işletim sistemlerinin güncel olanlarını kullanarak bir anlatım yapmayı düşünüyorum.



Benim bu yazıda asıl bahsetmek istediğim nokta ise Pardus 2009 ve Windows 7 işletim sistemlerinin virtualbox yazılımı ile nasıl bir performans gösterdiğidir. Beni uzun zamandır takip edenler bilirler ki hem Windows hem de Linux dağıtımları ile ilgili bilgiler vermekteyim. Sosyal medya ortamlarında bilgili olduğum alanlarda bir istek ile karşılaştığımda elimden geldiğince yardımcı olmaktayım. Benden en fazla istek alan konulardan bir tanesi de sanal bilgisayar kullanımının nasıl olduğu ve virtualbox programının en iyi şekilde nasıl kullanılabildiğidir.

Bilgisayarıma virtualbox programının 3.0.6 nolu sürümünü kurdum. Ardından gerekli yapılandırmayı yaptım. Programın standart yapılandırma işlemleri bittikten sonra sıra geldi hangi işletim sistemlerini kuracağıma... İlk olarak Pardus 2009 sürümünü indirdim. Ardından ise Windows 7’yi indirdim.

virtualbox pardus, pardus virtualbox, sanal pardus


Performans testine Pardus 2009 sürümü ile başladım. Pardus için sanal bilgisayarda 5 GB’lık bir alan ayırdım. Tabi bu alanı dinamik olarak ayarladım ki sistemi kurduktan sonra Pardus’a program falan kurduğumda hafızanın otomatik genişleyebilsin. Pardus’un daha önceki sürümlerinide virtualbox ile sanal bilgisayara kurup test etmiştim. Pardus 2009’u virtualbox programına iso dosyası olarak bağladım. İsteyenler iso dosyasını CD medyasına yazdırarak ta sanal bilgisayara tanıtabilir. Pardus 2009’u sanal bilgisayara kurmaya başladığımda gördüm ki kuruluma hazırlık aşaması önceki sürümlere göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca kurulumun grafik arayüzü çok daha kullanışlı ve kkurulum aşamaları biraz daha kısa... Bu etkenler Pardus 2009’un sanal bilgisayara kurulumunu önceki sürümlere göre hızlandırmış. Kurulum yaklaşık 40 dakika da falan tamamlandı. Kurulum işlemi bittikten sonra Pardus 2009’da ufak bir yapılandırma (masaüstü düzeni) yaptım. Ardından sistemin açılış hızını test etmek için Pardus 2009’u yeniden başlattım. Kapanış süresi gayet hızlı fakat sistemin açılışının sanal bilgisayar üzerinde çok hızlı olduğu söylenemez. Tabi bu sizin sanal bilgisayar için ayırdığınız bellek miktarına da bağlı... Ben virtualbox programında Pardus için yapılandırma yaparken ağ ayarlarını yanlış yapılandırmışım bu yüzden biraz sorun yaşadım sanal bilgisayar da kurulu olan Pardus 2009 üzerinden internete bağlanmada... Sorunun kaynağını bulmam çok uzun sürmedi. Ağ donanımını yanlış seçmişim. Doğru ağ donanımını seçtiğimde Pardus 2009 hemen ağ ayarlarını otomatik olarak yapılandırdı. Böylece Pardus 2009 üzerinde herhangi bir donanım tanıtma işlemi yapmadan sanal bilgisayar üzerinden bile internete rahatlıkla bağlanabildim.

Pardus’ta firefox web tarayıcısı ile ufak bir test yaptım. Firefox tarayıcısı çok sayıda sekme açık olmasına rağmen gayet iyi bir performans gösterdi. Pardus’un daha önceki sürümlerinde sanal bilgisayar üzerinde firefox tarayıcısı bu kadar iyi performans vermiyordu. Buda gösteriyor ki Pardus 2009 gerçekten daha iyi ve daha kullanıcı dostu bir hale gelmiş.

Pardus 2009’u Virtualbox ile rahatlıkla kurup kullanabilirsiniz. Önceki sürümlerine göre çok daha kullanıcı dostu ve virtualbox uyumlu hale gelmiş.

windows7, win7 sanalpc


Pardus 2009 testini bitirdikten sonra Windows 7’nin virtualbox programında vereceği performansı test etmeye başladım. Windows 7 için sanal bilgisayarda 6 GB lık bir alan ayırdım. Pardus 2009 için yaptığım yapılandırmanın aynısnı Windows 7 içinde yaptım. Pardus 2009’da ağ yapılandırmasında yaptığım hatayı bu sefer tekrarlamadım. Windows 7 yi kuracağım alanın yapılandırması bittikten sonra sanal bilgisayarda ayırdığım alana normal windows kurulumunu başlattım. Windows 7’nin Windows Xp ye göre kurulum arayüzü çok çok gelişmiş ve kullanıcı dostu olmuş. Kuruluma hazırlık aşaması sanal bilgisayar üzerinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşti. Daha önce virtualbox ile Windows Xp kurulumu yaptığım için kurulum aşamalarının sanal bilgisayar performanslarında Windows 7 Windows Xp ye çok fark atmış.

Kuruluma hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra Windows 7 kurulumunu başlattım. Yaklaşık 45 dakikada sanal bilgisayara kurulum gerçeleşti. Bu süre Xp’nin sanal bilgisayar kurulum süresine göre çok iyi diyebilirim. Daha önce Xp’yi yaklaşık 1 saat 15 dakika da kurmuştum aynı yapılandırma özelliklerinde... Bu da gösteriyor ki Windows 7 Windows Xp’nin yerini dolduracak seviyede... Çünkü Xp’den Vista’ya geçiş yapan çoğu kişi tekrar Xp’ye dönüş yapmıştı. Fakat Windows 7’de böyle bir durum ile karşılaşılacağını sanmıyorum.

Windows 7’nin sanal bilgisayara kurulumu tamamlandıktan sonra masaüstünde ufak bir yapılandırma yaptıktan sonra sistemin açılış ve kapanış sürelerini test ettim. Windows 7 Pardus 2009 ‘a göre biraz daha geç kapanıyor. Fakat açılışta Windows 7 Pardus 2009’dan biraz daha hızlı açılıyor. Bu farklar çok fazla göze batmayacak şekilde olduğundan göz ardı edilebilir. Windows 7 ve Pardus 2009’un açılış-kapanış performansları hemen hemen aynı diyebilirim. İkiside benden aynı notu aldı.

Windows 7 üzerine hemen Firefox web tarayıcısını kurdum. Kurdum diyorum çünkü Pardus’ta firefox hazır halde geliyor. Windows 7’de ise ayrıca kurmak gerekiyor. Pardus’ta yaptığım testin aynısını Windows 7’de de gerçekleştirdim. Pardus’ta açılan sekmelerin aynısını açtım ve performansın Windows 7’de biraz daha düşük olduğunu gördüm. Pardus’ta o aynı sekme sayısında daha iyi bir performans aldığımı söyleyebilirim.

pardus 2009windows7 virtual


Sonuç olarak; Virtualbox programında her iki sistem için aynı yapılandırmaları (512 mb ram, 128 mb ekran kartı belleği) kullandım. Bu yapılandırma sanal bilgisayar için geçerliydi. Performans testi yapılan bilgisayarımın özellikleri ise 2 GB özel performans belleği, 256 mb Fx5500 ekran kartı, P4 işlemci şeklindedir.

Hem Pardus 2009 hem de Windows 7 işletim sisteminin Virtualbox sanal bilgisayar performansını beğendim. Önceki sürümlerine göre çok başarılı bir sonuç verdiler. En kısa zamanda yazımın başında belirttiğim gibi videolu anlatım yapmaya çalışacağım. Böylece herkes kolaylıkla virtualbox programını kullanabilir ve işletim sistemlerini kolaylıkla test edebilir.