Pardus 2011 Netbook Macerası

| |

Samsung NF 110 A02 TR
Merhaba arkadaşlar, daha önceki bir yazımda Samsung NF 110 A02 TR Netbook aldığımı yazmıştım. Bu netbook ile ilgili bir inceleme yazısı yazmıştım.

Piyasa da olan çoğu netbook gibi Samsung NF 110 A02 TR'da da işletim sistemi olarak Windows 7 Starter sürümü standart olarak geliyor. Netbook'um da Windows 7 Starter sürümünün sorunsuz çalıştığını belirtmek isterim. Blogumu takip edenler benim iyi bir linux kullanıcısı olduğumu bilir. Çoğu linux dağıtımını (Centos, Korara, Turkix, Open Suse, Kubuntu, Ubuntu, Pardus) kullanmışlığım vardır. Linux dağıtımlarını kurcalamayı seviyorum.


Netbook'um da Windows 7 Starter sürümünün yanına hangi dağıtımı kursam diye düşünürken en iyisinin Pardus olacağına karar verdim. Öncelikle netbookta hazırlık yaptım. Pardusu kuracağım disk bölümünü ayırdım. Windows ve Linux ile ortak kullanacağım diski hazrılayarak yedeklerimi bu diske kopyaladım. İşin önemli bir kısmı tamamlandıktan sonra sıra geldi Pardus'u netbook'a kurmaya... İşte işin mühendislik kısmı burada, elimde harici cd/dvd okuyucu olmadığından USB bellek aracılığı ile kurmam gerekiyordu. unetbootin ile Pardus kurmak zor bir iş olduğundan en temiz yöntem olarak dd komutu ile USB belleğe aktarma yöntemini seçtim. Buraya kadar yazımı okuyanlar Oğuz KIYAT'ın yazmış olduğu USB Aktarıcı programını niye kullanmadın diye hemen atlayacaktır. Ben Pardus 2011 çıktığı ilk gün sistemi kurduğumdan henüz Oğuz KIYAT'ın yazmış olduğu program ortalıkta yoktu. Pardus Wiki sayfasında dd komut yöntemi detaylı olarak anlatılıyordu. Bu anlatım sayesinde Pardus ISO kalıbını USB belleğe sorunsuz olarak aktardım. Kurulum için netbookta tüm ayarlar hazırdı. Kalıbı USB belleğe sorunsuz aktardığımdan emin olmak için kurulum aşamasında kalıbı test ettirdim. ISO kalıbı USB bellek üzerinde olduğundan test işlemi hızlı bir şekilde sonuçlandı ve herhangi bir hata bulunmadı. Pardus 2011 netbook'a yaklaşık 15 dakikada kuruldu. Yapılandırma işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildikten sonra artık netbook iki işletim sistemine sahipti. Açılış ekranında GRUB'tan hangi sistemi açmak istiyorsanız seçebiliyorsunuz.

Pardus 2011'in kurulumundan sonra en fazla şikayet edilen konulardan bir tanesi kablosuz ağlara bağlantı sorunuydu. Bunun nedeni de kablosuz ağ bağdaştırıcısının kurulum aşamasında pasif olarak kalmasıydı. Bunuda ancak komut ile aktif hale getirebiliyoruz. Dolayısıyla da çoğu acemi linux kullanıcısı Pardus kurulumundan sonra bu sorunu yaşayınca bir daha Pardus kullanmam diye sitem ediyordu. Ben komut ile sorunsuz bir şekilde kablosuz ağ bağdaştırıcısını aktif hale getirdim.

Pardus 2011'un yukarıda marka ve modelini verdiğim netbook'um da sorunsuz ve çok iyi bir performans ile çalıştığını belirtmek isterim. Pardus'un en kısa sürede Ubuntu gibi özel Netbook sürümünü çıkartması gerektiğini düşünüyorum. Pardus gerçekten kullanışlı bir linux dağıtımıdır. Netbooklarda rahatlıkla kullanılabilir.